Aşure Yaparken Okunacak Dua Nedir? İslam dininde, aşure önemli bir yer tutar. Önemli bir yere sahip olduğu için de bereketi, bolluğu, paylaşmayı ve yardımlaşmayı sembolize eder. Aşure belirli dönemlerde yapılır ve özellikle Muharrem ayında pişirilir.
İçindekiler
Aşure Yaparken Okunacak Dua
Muharrem ayında hazırlanır ve dualar ile daha zengin bir hale getirilir. Maneviyatın paylaşılması açısından da önemli olan aşure, insanların birlikte zaman geçirmesini de sağlar. Aşure yaparken niyet edilmesi önemlidir ve bu sebep ile temiz bir niyetin ardından mutlaka dua okunmalıdır.
Aşure Yaparken Okunması Önerilen Dua Nedir?
Aşure yaparken okunacak olan arasında önemli öneriler vardır. Aşure Duası hem peygamberler için hem de toplumsal yaşam için önemlidir. Aşure duası okumak birliği, beraberliği destekle ve huzurlu ortak bir hayatın ortaya çıkmasına vesile olur. İhtiyaç sahipleriyle, yakın çevreyle, akrabalarla ve birçok kimseyle paylaşılan aşure, bolluğun ve bereketin simgesidir. Aşure yaparken okunması önerilen dualardan biri şudur:
Bismillahirrahmanirrahim.
Allahümme innî es’elüke bi-hakkıyâ Ebu Abdullahil Hüseyin ve bi-hürmetihi ve ceddihi ve ummihî ve ebihi ve bi-seyyidil vâsıyyil Emîn. En yürziyani fîd-dünya hazehi ve yüsallimani yevmel kıyâmeti innake alâ kulli şey’in kadîr.
Allah’ım! Ben sana Ebu Abdullah Hüseyin’in hürmetine, onun büyük babasının, annesinin, babasının ve Hz. Muhammed’in vârisinin hürmetine yalvarıyorum. Beni bu dünyada hoşnut et ve kıyamet gününde ona selamet ver, çünkü sen her şeye kadirsindir.
Aşure Yaparken Hangi Dua Okunmalı?
Aşure günü ile ilgili belirlenen hadisler ve niyetler vardır. Oruç tutan kimselerin hayrı olarak da bilinen aşure; hayırlı niyetlere hizmet eder. Toplumsal dayanışmanın bir çıktısı olarak da öne çıkan aşure, birbirinden özel tarihlere sahiptir. Peygamber efendimizin de sevdiği tarifler arasında olan aşure, yokluk ile birliği anlatır. Aşure yaparken okunması önerilen dua ile hem rahmet dilenir hem de Allah’a yakınlaşılır. Aşure yaparken okunacak dua:
Sübhanallahi mil’el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş.
Allah Teala’yı; Mizân’ın dolusunca, ilminin hudutsuzluğunca, rızâsına erinceye dek ve Arş-ı A’lâ’nın ağırlığınca tesbih (noksan sıfatlardan münezzeh, kemâl sıfatlarla mevsuf olduğunu kabul) ederim.
Aşure Yaparken Dua Kaç Kere Okunur?
Aşure ayında bazı dualar bir kere, bazı dualar ise her abdest alımından sonra okunabilir. Duaları okurken niyete ve abdest almaya odaklanmak önemlidir. Beden kadar zihnini de temiz olması gerekir. Abdest alan kişiler günde 3 kere dua okuyabilir. Aşure yaparken duayı kaç kere okuyacağına karar veremeyen kişiler farklı duaları birer kere okumayı tercih edebilir. Allah’ın isimlerine odaklanıldığı takdirde 99 kere okuma yapılması önerilir.
Aşure Yaparken Nasıl Niyet Edilir?
Aşure yaparken dua okumak ve niyet etmek isteyen kişiler öncelikli olarak hayatta neye ihtiyaç duyduklarını ya da neye Şükrü edeceklerine karar vermelidir. Aşure yapmak, birlikte olmayı, dayanışmayı ve iyiliği öne çıkarır. Bu sebeple de aşure yaparken temiz niyetler ve temiz bir kalp ile hareket edilmesi gerekir. Aşure yaparken okunacak dualardan biri:
Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.
Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adı ile. Hamd, yalnızca âlemlerin rabbi kabul olan Allah’a mahsus olmaktadır. Salât ü selâm da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e, ehl-i beytine ve tüm ashabına olsun. Ey Allah’ım, sen ezeli, ebedi, hayy, hannân, kerîm, mennânsın. Bu gelen, yeni bir senedir. Ya Rabbim, kovulmuş olan şeytanın kötülüğünden bu sene muhafaza olmayı diliyorum ve içimde, bana şerri emreden nefsim ile mücadelemde yalnızca senden yardım istiyorum. Beni sana yaklaştırabilecek meşguliyetleri bana nasip et, ey ikram sahibi ve celâl olan Rabbim. Rahmetin ile ey merhametlilerin en merhametlisi olan, efendimiz Hz. Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e, Hz. Muhammed’in âline, ashabına ve tüm ehl-i beytine salât olsun.